Wednesday, 7 December 2011

Maksud Pedagogi


MAKSUD PEDAGOGI
Pedagogi ialah kajian mengenai pengajaran, khususnya pengajaran dalam pendidikan formal. Dengan kata lain, ia adalah sains dan seni mengenai cara mengajar di sekolah. Secara umumnya pedagogi merupakan mata pelajaran yang wajib bagi mereka yang ingin menjadi guru di sekolah. Sebagai satu bidang kajian yang luas, pedagogi melibatkkan kajian mengenai proses pengajaran dan pembelajaran, pengurusan bilik darjah, organisasi sekolah dan juga interaksi guru-pelajar.

            Dari segi etimologinya, perkataan Pedagogi datangnya daripada bahasa Yunani paidagogos, hamba yang menghantar dan mengambil budak-budak pergi balik dari sekolah. (lihat Paideia.) Perkataan “paida” merujuk kepada kanak-kanak, yang menjadikan sebab kenapa sebahagian orang cenderung membezakan antara pedagogi (mengajar kanak-kanak) dan andragogi (mengajar orang dewasa). Perkataan Yunani untuk pedagogi, pendidikan, adalah digunakan dengan lebih meluas, dan seringkali kedua-duanya boleh ditukar guna.
Taksonomi Bloom
Pedagogi moden selalunya membahagikan fungsi pengajaran kepada tiga bidang, yakni apa yang dimaksudkan sebagai taksonomi Bloom. Menurut taksonomi bloom, pengajaran boleh terbahagi kepada:
 • Bidang Kognitif
  Berkenaan dengan aktiviti mental seperti kefahaman, pengetahuan dan analisa.
 • Bidang Afektif
  Berkenaan dengan sikap dan sahsiah diri.
 • Bidang Psikomotor
  Berkenaan dengan aktiviti fizikal seperti kemahiran hidup, pertukangan, dan sukan.
            Ketiga-tiga bidang ini nampaknya begitu tersendiri sifatnya, tetapi dalam keadaan pengajaran-pembelajaran semula jadi, pengasingan ketiga perkara ini selalunya tidak wujud. Contohnya, apabila seorang guru ingin mengajar seorang pelajar menulis, dia perlu mengajar pelajar itu cara memegang pencil(bidang psikomotor); bentuk huruf dan maknanya(bidang kognitif); dan juga harus memupuk minat untuk belajar menulis(bidang afektif).
Topik dalam pedagogi
Pedagogi merupakan satu ilmu yang luas dan mendalam. Pembincangannya boleh dibahagi kepada dua bahagian yang besar iaitu:
            Pada lazimnya, seorang bakal guru akan menerusi kedua-dua bidang ini sebelum menjadi seorang guru. Tetapi bersamping itu, dia juga harus mempelajari perkara-perkara seperti pengurusan bilik darjah, organisasi sekolah, kurikulum sekolah, Perlakuan Mengajar, Interaksi Guru-Pelajar dan sebagainya.3 comments:

 1. Assalamualaikum cikgu Mohd Zaid bin Shari. Maaf, nak tahu lebih lanjut tentang Pedagogi dari cikgu bagaimana ya?
  Saya, guru terjun. Minat mengajar dan alhamdulillah dapat tempat untuk mengajar.. cumanya, saya tiada ilmu Pedagogi ini.
  Jika tidak keberatan, boleh cikgu Zaid share serba sikit ilmu ini pada saya. Lebih lebih lagi teknik handle anak murid yg ramai dan aktif @kurang aktif..
  Wallhu'alam. Syukran

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum cikgu Mohd Zaid bin Shari. Maaf, nak tahu lebih lanjut tentang Pedagogi dari cikgu bagaimana ya?
  Saya, guru terjun. Minat mengajar dan alhamdulillah dapat tempat untuk mengajar.. cumanya, saya tiada ilmu Pedagogi ini.
  Jika tidak keberatan, boleh cikgu Zaid share serba sikit ilmu ini pada saya. Lebih lebih lagi teknik handle anak murid yg ramai dan aktif @kurang aktif..
  Wallhu'alam. Syukran

  ReplyDelete